Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. E-biļetes iegādājies mobilajā lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Ar vilcienu uz vasaras saulgriežu svinībām 

19.06.2023.

Vainagu pīšana, radošās darbnīcas, koncerti, teātra uzvedumi, svētku tirdziņi un zaļumballes – Latvijas pilsētas un ciematiņi ir cītīgi gatavojušies vasaras saulgriežiem. Esam apkopojuši dažas idejas, kurp var doties ar vilcienu ielīgot un sagaidīt Jāņus.

Vainagu pīšana Ķegumā 

Vainaga pīšana ir viena no svarīgākajām latviešu vasaras saulgriežu tradīcijām. Galvas rota, kas pīta no jāņuzālēm, spēj pasargāt no skauģiem, tās aplis kā saules simbols sniedz enerģiju un spēku.

Rīt, 20. jūnijā, plkst. 18.00 pie Ķeguma tautas nama norisināsies Saulgriežu vainadziņu darbnīca, kurā varēs uzpīt savu īpašo Līgo vainagu. Līdzi jāņem ziedi, smilgas, zaļumi un labs noskaņojums, lai gaišas un labas domas iepītu vainagā.

Pēcāk var doties uz Ķeguma parku, kur plkst. 20.00 tiks ieskandināti vasaras Saulgrieži kopā ar folkloras kopu "Graudi".

Teātra pirmizrāde un danči Lielvārdē

Vai zināji, ka tautas eposam "Lāčplēsis" šogad aprit 135. gadi? Tam par godu 22. jūnijā plkst. 20.00 Lielvārdes Kultūras namā būs skatāma Lielvārdes teātra pirmizrāde "Pumpurs - ceļš uz Lāčplēsi". Savukārt plkst. 22.00 Spīdalas saliņā notiks danču vakars kopā ar folkloras kopu "Josta", "Ogres danču klubu" un "Brīvie danču muzikanti".

Foto: Lielvārdes kultūras nams

Ielīgošanas meistarklases un Lielformāta keramikas uguns skulptūru spīdēšana Jelgavā

Kādas jāņuzāles ievākt uzmundrinošām tējām, bet kuras labāk piestāvēs Jāņu vainagam? Atbildes uz šiem jautājumiem jābrauc meklēt uz Jelgavu, kur 20. jūnijā Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2, plkst. 16.30 zāļu sieva Līga Reitere iepazīstinās klātesošos ar vasaras saulgriežu perioda maģiskajām zālēm, nolasot lekciju "Jāņuzāles receptēs, vainagos un tradīcijās".

Daudzveidīgas ielīgošanas aktivitātes te notiks arī 21. jūnijā. No plkst. 11.00 būs atvērts mājražotāju un amatnieku tirdziņš. Paredzētas tematiskas meistarklases, kas apmeklētājiem būs pieejamas bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās.

Tālāk iesakām apmeklēt Gubernatora saliņu, kur no plkst. 20.00 līdz pat pusnaktij notiks sadziedāšanās, uguns rituāli, saules pavadīšana, danči un rotaļas ar folkloras deju kopām.

Pēc saulgriežu ielīgošanas pasākuma ikviens ir aicināts uz Pasta salu, kur plkst. 24.00 apmeklētāji varēs vērot Lielformāta keramikas uguns skulptūru spīdēšanu.

Foto: Jelgavas pašvaldības iestāde "Kultūra"

Saulgriežu nakts tirgus un ielīgošana jūras malā Saulkrastos

Sarūpēt savam svētku galdam ko varen smeķīgu varēs 22. jūnijā Saulkrastos, kur no plkst.18.00 līdz 23.00 no Saules laukuma līdz Jūras parkam Līgo dziesmu pavadījumā norisināsies Jāņu gardumu tirgus.

Kopā ar Saulkrastu folkloras kopu "Dvīga" varēs piedzīvot arī tradicionālo ielīgošanu ar rituāliem ap lielo ugunskuru jūras malā, bet plkst. 22.00 Jūras parkā brīvdabas kino seansā būs iespēja noskatīties Jāņa Streiča filmu "Līmuzīns Jāņu nakts krāsā".


Foto: Saulkrastu kultūras centrs


Muzikāla brīvdabas izrāde un zaļumballe Cēsīs

Tev ir lieliska humora izjūta un vēlies kārtīgi pasmieties? Tad jādodas uz Cēsīm, kur Pils parkā 22. jūnijā plkst. 19.30 Cēsu teātris muzikālā ietvarā ietērps slaveno Rūdolfa Blaumaņa komēdiju "Trīnes grēki". Izrādē aktieri izdziedās komponista Ivara Vīgnera dziesmas (Jura Krūzes aranžējumā) ar Jāņa Petera tekstiem, kas izrādei sarakstītas 1983. gadā.

Uzreiz pēc izrādes Rihards Saule un Mēness kvartets aicina uz zaļumballi!

*Ieejas maksa uz izrādi un balli: 5,00 EUR; skolēniem, studentiem, pensionāriem, Cēsu DRAUGA kartes īpašniekiem 3,00 EUR.
*Biletes cena tikai uz balli 3,00 EUR.
*Biļetes iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās. Pasākuma dienā, pirms izrādes biļetes pieejamas pasākuma norises vietā.

Foto: Cēsu Kultūras centrs

Līgo vakara svinības Rēzeknē, Līvānos un Jūrmalā

Vai esi kādreiz sagaidījis Jāņus Rēzeknē? Šī pilsētā pašā Latgales sirdī aicina 23. jūnijā doties uz Festivāla parku, kur plkst. 19.00 notiks koncerts "Šurp Jāņa bērni" un sadziedāšanās ar Dailes teātra aktieru ansambli "Ilga". Tepat varēs pludināt vainagus, tiks daudzinātas Līgas un Jāņi ar kora "Septiņkalne" dziedātājām un deju kolektīva "Stop time" dejotājiem. Būs arī nākotnes zīlēšana ar čigānu ansambli "Čarger" un danči ar ar kapelu "Dziga".

Savukārt zaļumballē līdz pat plkst. 4.00 spēlēs grupa "Lauku muzikanti" un "Bruģis". Nakts maģiju izgaismos lielais svētku ugunskurs.

Arī Līvānos 23. jūnijā jau no paša rīta būs jūtama svētku rosība. No plkst. 9.00 būs atvērts Līgo svētku tirgus. Te notiks amatnieku paraugdemonstrējumi un degustācijas. Plkst. 11.00 varēs apmeklēt Svētku koncertu, kurā piedalīsies Dailes teātra aktieris Gints Grāvelis un Līvānu novada amatiermākslas kolektīvi. Plkst. 22.00 sāksies Zaļumballe ar grupu "Džentlmeņu špagats".

Ja tālu prom no Rīgas nav plānots šogad braukt, tad gada īsāko nakti var pavadīt Jūrmalā. Zaļumballe būs gan Mellužu, gan Kauguru pludmalē.

Līgo vakarā pludmalē saulgriežu svētkus svinēs un kurinās Jāņu ugunskurus arī pludmales kafejnīcās:

  • Majoros posmā pie viesnīcas Baltic Beach Hotel & SPA pludmales zonā,
  • Dzintaros posmā pie Drustu ielas izejas uz jūru,
  • Dubultos posmā pie Baznīcas ielas izejas uz jūru,
  • Asaros posmā pie Dzimtenes ielas izejas uz jūru.


Foto: jurmala.lv


Apskatīt vilcienu kustības grafiku un iegādāties e-biļeti iespējams šeit vai "Pasažieru vilciena" mobilajā lietotnē.

Lūdzu, uzgaidiet