Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon

E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. E-biļetes iegādājies mobilajā lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Eiropas kultūras mantojuma dienas no 8. līdz 10. septembrim

Foto autors: Kaspars Siliņš  
07.09.2023.

No 8. līdz 10. septembrim visā Latvijā tiks atzīmētas Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas šogad ir veltītas pieminekļu aizsardzības simtgadei. Tieši pirms 100 gadiem 1923. gadā tika pieņemts Likums par pieminekļu aizsardzību Latvijā un nodibināta Pieminekļu valde. Tāpēc šogad plānots izcelt tos objektus, kuri gadsimta garumā ir vistiešāk saistīti ar kultūras mantojuma aizsardzības sistēmas attīstību.

Apmeklētājiem visā Latvijā būs pieejamas vairāk nekā 60 kultūras mantojuma vietas. Daudzas no tām ir ērti sasniedzamas ar vilcienu.

Lūk, dažas idejas jūsu galamērķiem:

Zvaigžņotās debess valdzinājums Krustpils pilī

Ja piektdien, 8. septembrī, sanāks būt Jēkabpils pusē, tad noteikti ir vērts apmeklēt Krustpils pili. Pulksten 12.00 un 13.00 notiks bezmaksas ekskursijas pa pili gida vadībā. Savukārt pulksten 14.00 un 15.00 varēs vērot zvaigžņotās debesis ar virtuālās realitātes 3D brillēm Strūves ģeodēziskā loka ekspozīcijā.

Pieteikšanās, zvanot uz tālruni 27008136.

Attēls: Krustpils pils / Krustpils Castle Facebook konts

Zupas vārīšana manteļskurstenī un audēju meistarība Jelgavā

Ar plašu pasākumu programmu sestdien, 9. septembrī, iepriecinās Jelgava:

  • Dzīvesziņas un arodu sētas amatnieku darbnīca un tautastērpu darinātava “Austras raksti” (Vecpilsētas ielā 2) piedāvās apmeklētājiem ekskursijas pa 19. gs. restaurēto ēku. Tepat būs iespēja uzcept maizi ar malku kurināmā maizes krāsnī, uzvārīt "Saberu" zupu uz dzīvās uguns mājas manteļskurstenī, iepazīt dažādus steļļu veidus un vērot, kā tajās tiek radīti Zemgales brunči.
  • Zemgales Restaurācijas centrā, kas atrodas Jelgavas Vecpilsētas mājā (Vecpilsētas ielā 14), varēs piedalīties keramikas un metāla restaurācijas darbnīcās, kā arī doties ekskursijā "Iepazīsti Zemgales Restaurācijas centru".

Plašāk par aktivitātēm un dalību tajās lasi šeit

Attēls: www.visit.jelgava.lv

Grezna savrupmāja ar vairāk nekā 120 gadu vēsturi Sarkandaugavā

Ne vien galvaspilsētas centrā varēs vērot unikālas ekspozīcijas, bet arī vairākās Rīgas apkaimēs būs apskatāmas interesantas kultūrvietas.

Kāp vilcienā un brauc līdz Sarkandaugavas stacijai. Vien 20 minūšu gājienā no stacijas būs sasniedzams viens no Eiropas kultūras mantojuma dienās izceltajiem objektiem, ko skārušas daudzkārtējas īpašnieku un funkciju maiņas. Runa ir par “Dauderiem” - Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīciju, kas iekārtota vairāk nekā 120 gadus senajā namā.

Greznā savrupmāja ir celta 1897. gadā kā alusdarītavas “Waldschlößchen” (mūsdienās “Aldaris”) īpašnieka Ādolfa fon Bingnera villa, bet 1937. gadā tajā vērienīgi iekārtoja Kārļa Ulmaņa rezidenci. Padomju okupācijas laikā ēka uz laiku pārgāja rūpnīcas īpašumā un tika pielāgota bērnudārza vajadzībām. 1990. gadā ar trimdas kultūras mecenāta Gaida Graudiņa un Mākslas muzeju apvienības pūlēm nams tika restaurēts un tajā iekārtots muzejs.

8., 9. un 10. septembrī no pulksten 10.00 līdz pulksten 17.00 bez maksas varēs apmeklēt ne vien krāšņo “Dauderu” namu un tajā izvietoto pamatekspozīciju, bet arī ilgus gadus kopto dārzu ar ainaviskiem apstādījumiem, interesantu reljefu un dažādu sugu kokiem. Ekskursijā pa tuvāko apkārtni varēs doties, izmantojot muzeja izveidotu maršrutu mobilajā lietotnē, bet nama apskati papildinās iespēja pildīt fotoorientēšanās uzdevumu.

Savukārt svētdien, 10. septembrī, no plkst. 13.00 līdz plkst. 15.00, bezmaksas ekskursijā pa “Dauderiem” un to apkaimi vedīs vairāki Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciālisti un “Dauderu” ekspozīcijas autori, kas detalizēti pētījuši ēkas un apkārtnes vēsturi.

Plašāk lasi šeit.


Attēls: LNVM Dauderi Facebook konts

Kokneses viduslaiku pilsdrupu un Pļaviņu HES ūdenskrātuves dzelmes noslēpumi

Ja esi veloentuziasts un vēlies apvienot pasākuma apmeklējumu ar sportisku aktivitāti, tad dodies ceļā ar vilcienu līdz Kokneses stacijai un tālāk ar velosipēdu līdz Kokneses viduslaiku pilsdrupām.

Sestdien, 9. septembrī, te darbosies vietējo amatnieku un mājražotāju tirdziņš, valdīs muzikāla noskaņa dzejkoncertā “Sirds silta sajūta” un būs organizētas dažādas aktivitātes īpašā teltī “MISIJA KOKNESE”.

Ikviens ir acināts aplūkot interaktīvo karti “Koknese toreiz un tagad”, zudušo objektu digitālos 3D modeļus, piedalīties foto spēlē, konkursos un nogaršot spēcinošu ugunszupu.

Iepriekš piesakoties pa tālruni +371 29119882, varēs doties ekskursijā “Kokneses zemūdens pērles” ar kuģīti ap Kokneses pilsdrupām, Likteņdārzu un Pērses upi, kur būs iespēja aplūkot ekrānā, ko slēpj Pļaviņu HES ūdenskrātuves dzelme. Savos atklājumos dalīsies Kokneses vēstures entuziasts un pētnieks Ints Lukss.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Plašāk par visām plānotajām bezmaksas un maksas aktivitātēm lasi šeit.

Attēls: Kokneses viduslaiku pilsdrupas Facebook konts
 

Arī citās Latvijas pilsētās un novados ir paredzēts plašs notikumu klāsts. Plašāk ar pasākumu programmām dažādos kultūras pieminekļos var iepazīties šeit.  

 


Apskatīt vilcienu kustības grafiku un iegādāties e-biļeti iespējams šeit vai "Pasažieru vilciena" mobilajā lietotnē.

Lūdzu, uzgaidiet