E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Pieci galamērķi sniegotām pastaigām

16.12.2022.

Kā izrauties no ikdienas rutīnas un rūpēm? Pavisam vienkārši – jādodas dabā! Un nav nozīmes, vai izvēlēsies pastaigu meža ielokā vai gar jūru, pozitīvas emocijas un jauna enerģijas deva garantēta. Aicinām izkustināt kājas, atpūtināt prātu un iepazīt pastaigu vietas, kuras ir vērts apmeklēt šajās ziemīgajās dienās.

Ja tev padomā atpūta ar ģimeni un nevēlies nogurdināt mājiniekus ar laika pavadīšanu sastrēgumos, tad laba izvēle būs ar vilcienu doties uz Ogri, kura ir ērti sasniedzama no dažādām Latvijas vietām. Te atrodas dabas parks "Ogres Zilie kalni", kas ir īpaši aizsargājama dabas teritorija 312 ha platībā. Zilie kalni ir Lielo Kangaru kalnu grēdas daļa, kam raksturīgs izteiksmīgs reljefs. Parka teritorijas lielāko daļu aizņem skujkoku meži uz vaļņveidīgām pauguru virknēm.

Ziemā parkā ir pieejamas distanču slēpošanas trases un te var patiesi izbaudīt mierīgu atpūtu svaigā gaisā, pastaigājoties pa gleznainajām dabas takām, kuras ir izteiksmīgi skaistas baltajā gadalaikā. Noteikti ir vērts aiziet līdz 30 m augstajam skatu tornim, kurš ir izvietots parka augstākajā vietā, un vērot apburošu ainavu uz tuvāko apkārtni, skaidrā laikā te būs saskatāms pat Rīgas Zaķusalas televīzijas tornis, bet, paveroties Ikšķiles virzienā, redzēsi Svētā Meinarda salu. Savukārt netālu no torņa atrodas skatu laukums, no kura paveras krāšņs skats uz Dubkalnu ūdenskrātuvi. 

Ziema izdaiļojusi arī jūras piekrasti, tādēļ lielisks brīvdienu galamērķis būs Saulkrasti, jo īpaši tādēļ, ka daudzu iemīļotajā pastaigu maršrutā "Saulrietu taka" ir izbūvēts jauns pastaigu takas posms un izveidots vides objekts "Saulrieta vērotājs". Tagad ikviens var iemūžināt atmiņas Saulkrastiem tik raksturīgajā saules simbolā. 


Foto: Saulkrastu novada pašvaldība

Jaunais pastaigu posms stiepjas no Bērzu ielas līdz Selgas ielai, kas ir kā papildinājums jau esošajai pastaigu infrastruktūrai. Izbūvētā laipa ļauj pastaigu laikā droši pārvietoties pa kāpām, neradot uz tām papildu slodzi, un, apstājoties pie vides objekta, ir iespēja vērot brīnišķīgu skatu uz jūru. 

Uz Saulrietu taku varēsi ērti nokļūt ar vilcienu. Iesakām izkāpt dzelzceļa stacijā “Pabaži”, un jau pēc 15 minūšu gājiena būs iespēja baudīt jūras mieru un klusumu.

Ja vēroji zelta rudeni Siguldā, bet vēl neesi paspējis izbaudīt burvīgos skatus, kas paveras pāri Gaujas senliejai, ziemā, tad īstais laiks posties ceļā!

Vari doties uz Sateseles pilskalnu, kura apkārtnē atrodas pastaigu takas, avots un kanjons. Te varēsi izjust novada vēsturi un aplūkot krāšņos dabas skatus. Apskatot pilskalnu, vari turpināt ceļu līdz Sateseles avotam, tālāk var doties līdz Sateseles kanjonam, kura viena no dabas takām ved gar Vējupīti, kuras apkārtnē atrodas vairāki uzmanības vērti objekti. 

Viens no tiem ir Paradīzes jeb Gleznotāju kalns. Šīs vietas nosaukums jau vien liecina, ka no šejienes paveras visskaistākais skats uz Gaujas senieleju. Ne velti šo vietu ir gleznojuši tādi ievērojami mākslinieki kā J. Feders, J. Rozentāls un V. Purvītis. No Paradīzes kalna vērojams skats pat 12 km attālumā.

Vēl viena brīnišķīga atpūtas un pastaigu vieta ir atrodama Ieriķos. Te aicinām apmeklēt Ieriķu dzirnavu dabas taku, kas būs viegli veicama arī ar bērniem, jo kopējais takas garums ir nepilns kilometrs. Dzirnavu parka teritorijā mājo vairāki ūdenskritumi, viens no tiem ir iekļauts Latvijas skaistāko ūdenskritumu sarakstā. Savukārt pašas dzirnavas ir vairāk nekā 300 gadu vecas. Lai arī līdz mūsdienām ir saglabājušies tikai to iespaidīgie mūri un atjaunotais ūdensrats, tas noteikti būs apskates vērts objekts.

Ziemā darbojas Gaismas parks, ļaujot apmeklētājiem tumšajās vakara stundās izbaudīt mirdzošo gaismiņu burvību.

Arī šo sestdien, 17. decembrī, no pulksten 16.00 līdz 21.00 darbosies Gaismas parks. Ieejas maksa parkā ir 3,50 € pieaugušajiem un 2,50 € bērniem. Apmaksas veids ir skaidras naudas norēķins.

Ja esi gatavs garākai pastaigai, tad tepat Ieriķos vari doties uz Cecīļu dabas taku. Apmeklētājiem ir iespēja vērot varen skaistu ainavu – Dančupītes kanjonu, Dančupītes alu, iespaidīgo Cecīļu iezi no Kumadas upes labā krasta, Cecīļu priedi, kuras apkārtmērs ir 2,8 m, un citus objektus.

Arī šī taka sezonas tumšajā periodā tiek izgaismota, un 17.decembrī no pulksten 16.00 līdz 22.00 notiks Gaismas vakars. Ieejas maksa uz Gaismas vakaru ir 2.50 €. Bērniem līdz 5 gadu vecumam ieeja ir bez maksas. Apmaksas veids ir skaidras naudas norēķins. Plašāku informāciju var uzzināt, zvanot uz tālruni + 371 28672126.

Gan apmeklējot Ieriķu dzirnavas, gan Cecīļu dabas taku, pa ceļam varēsi iegriezties arī krodziņā "Dzirnakmeņi", kurā varēs iegādāties siltos dzērienus un našķus līdzņemšanai vai arī ieturēt maltīti uz vietas.

Ja iepriekšminētās takas jau ir apmeklētas, tad kā būtu ar nelielu ceļojumu uz Strenčiem? Vai zināji, ka Strenču Gaujmalā ir uzstādītas ap 30 dažādas koka skulptūras par godu plostniekiem? Dodies uz Gaujas dabas taku un koka skulptūru parku, kur varēsi tās aplūkot. Tās ir uzstādītas, lai nezustu atmiņas par pagātnē šajās vietās tik izplatīto, bet grūto plostnieka amatu. Pastaigājoties pa Gaujas dabas taku, izbaudīsi dabas krāšņumu, redzēsi Dravas ozolu, kas glabā liecības par dravošanu, senu bruģēta ceļa fragmentu un Strenču krāces.

Foto: visit.valmiera.lv

Izvēlies galamērķi, aplūko vilcienu kustības sarakstu, iegādājies e-biļeti un dodies baudīt ziemas pasaku!

Lūdzu, uzgaidiet