E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Ekskursijā uz muzejiem ar vilcienu

07.02.2023.

Kad ziemas prieki izbaudīti, kājas izkustinātas, slēpojot un pastaigājoties pa dabas takām, bet sirds kāro pēc kā interesanta, tad īstais laiks organizēt sev nelielu kultūrprogrammu.

Kā būtu ar muzeja apmeklējumu? Esam apkopojuši galamērķus, kas ir ērti sasniedzami ar vilcienu, tādēļ vari aizmirst par satiksmes sastrēgumiem un posties ērtam, ātram un drošam ceļojumam ar vienu no videi draudzīgākajiem transportiem!

Viss par un ap dzelzceļu

  • Vai zināji, ka Latvijas dzelzceļa vēstures muzejam ir ekspozīcija Jelgavā?

Šīs vietas īpašo gaisotni sajutīsi uzreiz, ienākot muzeja pagalmā, kur atrodas 1904. gadā celtā dzelzceļnieku dzīvojamajā māja. Muzeja ekspozīcija stāsta par Jelgavas dzelzceļa mezglu, kas ir viens no vecākajiem un nozīmīgākajiem Latvijas dzelzceļos, kā arī cilvēkiem - stacijas personālu, lokomotīvju vadītājiem, ceļu un depo strādniekiem, kuri devuši savu artavu sliežu ceļu un dzelzceļu attīstībā.

Ekspozīcijā ir apskatāms gan biļešu skapītis, kas ticis izmantots 20. gadsimta divdesmitajos gados, gan biļetes no 1939.-1940. gada. Varēs aplūkot arī elektrozižļu aparātu, kas ir viena no pirmajām ierīcēm, kas kalpoja kustības drošības nodrošināšanai. Muzeja apmeklētāji var uzzināt, kā tiek vadīta vilcienu kustība dzelzceļos, un noskatīties filmas par dzelzceļa vēsturi. Uzmanības vērti būs arī dzelzceļa modeļa demonstrējumi. Savukārt bērniem ir pieejamas multfilmas un spēles par drošību dzelzceļa tuvumā.

Plašāk par muzeju un pieteikšanās iespējām lasi šeit.

Foto: visit.jelgava.lv

  • Aizraujošs ceļojums dzelzceļa pasaulē tevi gaida arī Gulbenē. Gulbenes dzelzceļa stacijā – vēsturiskā ēkā atrodas izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks”. Te var izzināt dzelzceļa vēsturi un nākotnes tendences, darbojoties ar centrā izvietotajām 30 interaktīvajām ierīcēm.

Izmēģini spēkus, paceļot 30 kg ar trīšu mehānisma palīdzību, iekustini tvaika lokomotīvi un saproti, kā darbojas dīzeļdzinējs! Arī paši mazākie muzeja apmeklētāji var uzzināt daudzas noderīgas lietas, kas saistītas ar dzelzceļu, pavadot laiku bērnu rotaļu stūrītī.

Plašāk par centru un pieteikšanās iespējām lasi šeit.

Starp citu, Gulbene februāri svin savu 95. dzimšanas dienu! Par godu šim notikumam šī mēneša sestdienās centra apmeklējums un piedalīšanās tematiskajās nodarbībās būs par īpašu cenu!

Vairāk informācijas, zvanot pa tālr. 25448661.

Foto: visitgulbene.lv 

Atpakaļ pagātnē jeb laiks, kad telefonu nevarēja ielikt kabatā

Šodien ikvienam pie rokas ir viedtālrunis, un sazināties vienam ar otru piezvanot ir pavisam vienkārši. Tomēr kādreiz, lai veiktu tālruņa zvanu, vispirms bija jāsazinās ar telefona centrāli, jāpiesaka saruna un jāgaida savienojums. 

Šķiet neticami, ka laika ritumā telekomunikācijas ir tik tālu attīstījušās. Ja vēlies aizceļot nesenā pagātnē un izsekot telekomunikāciju attīstībai Cēsīs no pirmās telefonu centrāles ierīkošanas 1897. gadā līdz mūsdienām, tad dodies uz Cēsu Vēstures un mākslas muzeju, kur ir apskatāma izstāde “Hallo, Cēsis! Telekomunikāciju vēsturei Cēsīs – 125”. Te iepazīsi redzamāko Cēsu sakarnieku dzīves stāstus un iepazīsi laiku, kad sazvanīties bija iespējams tikai ar ciparripas telefonu un telefona būdiņā, apskatīsi vairāk kā 40 dažāda gada gājuma telefona aparātus un uzzināsi, kādēļ tieši Cēsīs bijis izveidots savulaik leģendām apvītais “Uzziņu dienests 118”.

Vairāk par izstādi lasi šeit.

Foto: Cēsu Vēstures un mākslas muzejs

Stikla un modes valdzinājuma varā

  • Kā lēš psihologi, lūkojoties uz skaistām lietām, uzlabojas noskaņojums, ģenerējas pozitīvas emocijas un pat samazinās stresa līmenis. Pavisam ko īpaši daiļu un acīm tīkamu vari aplūkot Līvānu stikla un amatniecības centrā.

Muzejā izvietotie trauki, vāzes, figūriņas un citi stikla izstrādājumi, kas zaigo visās varavīksnes krāsās, neatstās vienaldzīgu un sniegs estētisku baudījumu. Tā ir unikāla un vienīgā šāda veida ekspozīcija Baltijā. Tā interesentus iepazīstina ar Līvānu stikla fabrikas vēsturi, sākot ar 1887. gadu.

Savukārt apmeklējot vienīgo atvērto stikla pūšanas darbnīcu Latvijā, būs iespējams vērot klātienē, kā no karstas stikla masas top neatkārtojams stikla izstrādājums, kuru iespējams iegādāties arī centrā izvietotajā suvenīru veikaliņā.

Plašāk par centru un pieteikšanās iespējām lasi šeit.

Foto: Līvānu stikls

  • Ja vēlies piedzīvot klātbūtnes sajūtu pagātnes notikumos un vērot vēsturisko tērpu modes skati, tad uzkāp Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī, kurā izvietotas trīs ekspozīcijas. Viena no tām - “Mode Jelgavā cauri gadsimtiem” - atspoguļo apģērba valkāšanas tradīcijas un modes tendences Jelgavā dažādos vēstures periodos, īpaši akcentējot kāzu tērpu modi. 

Ar multimediāla priekšnesuma palīdzību apmeklētāji ne vien var iejusties senos modes stāstos, vērojot mūsdienu stilistikā veidoto vēsturisko tērpu modes skati, bet arī interaktīvi pielaikot kādu no kāzu tērpiem un vēsturiskajām rotaslietām. 

Plašāk par Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa ekspozīcijām lasi šeit.

Ja vēlies vairāk uzzināt par skaistuma ideāliem, kas valdīja sabiedrībā senos laikos, kā arī ielūkoties modes spožuma un posta periodos sendienās un šodien, tad 16. februārī plkst. 18.00 apmeklē sarunu vakaru “Mode Jelgavā un skaistuma ideāls cauri gadsimtiem”, ko vadīs viena no ekspozīcijas veidotājām – grima un tērpu māksliniece Baiba Grīna. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja kopā ar lektori apmeklēt ekspozīciju un uzzināt, ar kādiem izaicinājumiem jāsastopas, veidojot stāstu par vēsturiskiem tērpiem, kā arī atklāt "ārpus kadra" detaļas.

Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti pieteikt dalību pa tālruni 63005447 vai e-pastā tic@tornis.jelgava.lv

Foto: visit.jelgava.lv

Kopā ar ģimeni pa Krustpils pils vēstures līkločiem

  • Lai muzeja apmeklējums paliktu atmiņā ne tikai pašam, bet sajūsmā būtu arī jūsu bērns, tad laba ideja būs doties uz Jēkabpils Vēstures muzeju, kas atrodas Krustpils pilī.

Interaktīvā muzeja ekspozīcija stāsta par svarīgākajiem notikumiem Krustpilī un Jēkabpilī. Apmeklētāji var aplūkot būvmateriālus, mūzikas instrumentus, vējjakas un citus priekšmetus, ko ražojuši jēkabpilieši 19. un 20. gadsimtā. Savukārt mazie apmeklētāji varēs iemēģināt roku konveijera darbināšanā un pacelt smagumu, izmantojot trīsi.

Gan liels, gan mazs var iejusties īstena autosportista lomā, iesēžoties jēkabpilieša Reiņa Nitiša rallijkrosa automašīnas modelī, ar kuru Reinis 2014. gadā ieguva 3. vietu Pasaules rallijkrosa čempionāta posmā Norvēģijā. Te ir arī gaisa balons, ar kuru var pacelties līdz pils griestiem.

Iepriekš piesakot apmeklējumu, viesiem ir iespēja piedzīvot virtuālo realitāti – 3D brillēs ieraudzīt kā izskatījusies pils Lielā zāle 19. gadsimta beigās.

Vēlies pārbaudīt savu erudīciju un kopā ar draugiem vai ģimeni aizraujoši pavadīt laiku? Tad piesakies arī muzeja jaunākajam piedāvājumam - izlaušanās spēlei “Barona dārgumi”. Stundas laikā būs jāpaspēj atrisināt uzdevumu virkni un atrast dārgumu lādi. 

Plašāk par muzeju un pieteikšanās iespējām lasi šeit.

Foto: jekabpilsmuzejs.lv

Ceļojums mākslas pasaulē

Vēl viens apskates vērts objekts atrodas Daugavpils cietokšņa artilērijas Arsenāla ēkā. Te ir izveidots daudzfunkcionālais laikmetīgās mākslas, kultūras un izglītības komplekss - Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs. Šī ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var iepazīties ar pasaulē slavenā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko oriģināldarbiem.

Apskatei pieejamas vairākas pastāvīgās un mainīgās ekspozīcijas, kas izvietotas 2000 m² platībā. Pastāvīgās ekspozīcijas veido Marka Rotko oriģināldarbi un reprodukcijas, digitālā ekspozīcija par mākslinieka dzīvi un daiļradi, kā arī kultūrvēsturiskās ekspozīcijas. Mainīgājās ekspozīcijās ir skatāmas Latvijas, Eiropas un pasaules mākslinieku darbu izstādes.

Plašāk par centru un pieteikšanās iespējām lasi šeit.

*Ja vēlies doties garākā pastaigā, tad no Daugavpils dzelzceļa stacijas līdz mākslas centram vari doties kājām, tomēr, ja dod priekšroku ātrākai nokļūšanai, no stacijas brauc ar kādu no pilsētas autobusiem.

Attēls: rothkocenter.com

Lūdzu, uzgaidiet