E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Vilciens kā mākslas darbs - Taureņu migrācija

10.09.2021.

Jaunie mākslinieki no Latvijas un Lielbritānijas piedāvā vēsturiskā monumentālisma kritiku.

No 10. septembra Mākslas stacijā Dubulti un apkārtnē skatāma mākslai publiskā telpā veltīta izstāde - projekts PUBLIC ENCOUNTERS: IESAISTĪŠANĀS, ko veidojuši divpadsmit maģistrantūras studenti no Londonas Mākslas Universitātes Centrālās Sentmārtinas mākslas un dizaina koledžas (UAL) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA). Jaunie mākslinieki piedāvā vēsturiskā monumentālisma kritiku un iesakņojušos tradīciju, tādu kā orientēšanās uz pagātni un godināšana, apspriešanu.

Viens no darbiem – instalācija “Taureņu migrācija” – skatāms arī viena elektrovilciena vagonos, kas vairākas reizes dienā kursē ne tikai visās elektrovilcienu līnijās, bet arī garām Dubultu stacijai.

Projekts PUBLIC ENCOUNTERS: IESAISTĪŠANĀS aizsākās janvārī ar četrām lekcijām un diskusijām, ko organizēja LMA. Tika runāts par naudu - kas maksā par mākslu publiskā telpā un kāpēc, par monumentu gāšanu, par politiskas mākslas spēku un publiskās telpas iespēju atklāšanu. Vēsturiskie monumenti mūsdienās sastop kritiku dēļ koloniālisma, rasisma vai citu aizskarošu ideoloģiju slavināšanas. Kopš 20. gadsimta vidus notiek eksperimenti ar publiskās mākslas formu, bet laikmetīgie uzdevumi izvirza priekšplānā publiskās mākslas saturu (ko vēsta māksla publiskā telpā?).

Visi izstādes darbi ir pirmpublicējumi, un mākslinieki tos tehniski realizējuši Latvijā, kur daži ierodas pirmoreiz. Jaunie mākslinieki projektā PUBLIC ENCOUNTERS: IESAISTĪŠANĀS cenšas orientēties sociālajos, politiskajos un estētiskajos kontekstos, viņi iesaistās diskusijā par to, kas var būt un kas nevar būt māksla publiskā telpā. Darbos izskan pieminekļu tradīcijas kritika un publiskās mākslas šaurā tematiskā piedāvājuma kritika. Tie aktualizē liberālas diskusijas kultūru un indivīda brīvības nozīmīgumu. Darbi aplūkojami Mākslas stacijā Dubulti, tās apkārtnē un Jūrmalas pilsētvidē.

Izstādes PUBLIC ENCOUNTERS: IESAISTĪŠANĀS mākslas darbu autori ir Kristīne Daukšte, Liene Rumpe, Olga Melehina, Laura Šterna, Zemina Čena (Zemin Chen), Eleni Maragkaki, Viktorija Balašova, Jū Šao Lo (Yu-Shao Lo), Džeimss Kanti (James Canty), Katerina Geiduka, Lorena Goldi (Lauren Goldie) un Elīne Buka. Projekta iniciatori un mākslinieku konsultanti ir mākslinieks un viens no maģistra programmas POST vadītājiem Kristaps Ancāns (LMA) un mākslinieks, asociētais lektors Marks Halsons (UAL). Projekta kuratore - Mākslas stacijas Dubulti vadītāja Inga Šteimane. Izstāde norisinās ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu un sadarbībā ar AS “Pasažieru vilciens” un keramisko būvmateriālu ražotāju “Lode”.

Projekts PUBLIC ENCOUNTERS: IESAISTĪŠANĀS aicina izstaigāt izstādi kopā ar tās veidotājiem 18. septembrī plkst.12.00 un 9. oktobrī plkst.14.00. Pasākumi notiek reizē ar 2021. gada Eiropas kultūras mantojuma dienām (17.09.-19.09.), atgādinot, ka 2021. gads ES ir pasludināts par Eiropas Dzelzceļa gadu, īstenojot Eiropas Zaļo kursu. Izstāde aplūkojama līdz 31. oktobrim. Ieeja brīva. 


 

Lūdzu, uzgaidiet