E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Ar vilcienu uz “Zinātnieku nakts 2023” pasākumiem

27.09.2023.

Šo piektdien, 29. septembrī, Latvijas augstskolās, universitātēs un zinātniskajos institūtos norisināsies Zinātnieku nakts! Ikgadējs pasākums, kura mērķis ir popularizēt zinātni un tās sasniegumus, arī šogad priecēs ar plašu bezmaksas aktivitāšu programmu visdažādākajās zinātnes nozarēs. Ikviens interesents ir aicināts tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās.

Esam apkopojuši dažus galamērķus, kas ir ērti sasniedzami ar vilcienu. Izvēlies sev tīkamāko un dodies izzināt aizraujošo zinātnes pasauli!

Zinātnisko atklājumu demonstrējumi Jelgavā

Jelgavā savas durvis apmeklētājiem vērs Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes laboratorijas. Tās pētnieki demonstrēs atklājumus, kas mainījuši mūsu ikdienu. Te varēs spēlēt šahu ar mobilās ierīces palīdzību, apskatīt hibrīdo auditoriju, noskenēt objekta 3D modeli, veikt gaisa kvalitātes mērījumus, iepazīt viedās tehnoloģijas un piedalīties dažādos eksperimentos. Mazākos ciemiņus iepriecinās Dr. Haštags ar bērnu izklaides šovu.

Plašāk par aktivitātēm universitātes laboratorijās un to atrašanās vietām lasi šeit.


Attēls: www.lbtu.lv

Spert pirmos soļus zinātnē aicina arī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs. Pirmsskolas un sākumskolas skolēni te varēs doties ceļojumā pa džungļu labirintiem, tuksnesi un arktisko zonu, ielūkoties vulkāna krāterī, piedalīties mēnesbraucēju sacensībās un izzināt slēptākos dabas noslēpumus.

Plašāk lasi šeit.


Attēls: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs Facebook konts

“Zinātnes kafejnīca” un “Pētnieku pastaigas” Valmierā

Vai meklē “īsto” tēmu savam kursa darbam, gada projektam vai bakalaura darbam? Tad noteikti ir vērts ieplānot braucienu uz Vidzemes Augstskolu. Te “Zinātnes kafejnīcā” sarunas par ilgtspējīgu attīstību, mākslīgā intelekta pielietošanas iespējām matemātikas apguvē, pētījumu iespējām virtuālās realitātes un kiberdrošības jomā, kā arī citām aktuālām tēmām vadīs viesmīlīgie un erudītie kafejnīcas saimnieki – Vidzemes augstskolas pētnieki un absolventi.

Šis būs arī labs galamērķis, ja padomā ir kopīga laika pavadīšana ar ģimeni vai draugiem. Piesakoties “Pētnieku pastaigām”, būs iespēja iepazīt Vidzemes Inovāciju kvartālu, veikt dažādus uzdevumus, piedalīties spēlē un pat tikt pie visnotaļ interesantas balvas.

Plašāk lasi šeit.


Attēls: www.va.lv

Pastaigu dārzs “Koki runā” Salaspilī

Ja pa prātam ir mierīga laika pavadīšana skaistā vietā, tad Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī būs īstā izvēle. Zinātnieku naktī no plkst. 18.00 līdz 21.00 te varēs doties uz izzinošu pastaigu dārzā "Koki runā". Taka izveidota dārza dendrārijā jeb arborētumā. Ierasts, ka dendrārija kolekcijas apmeklētājus priecē diennakts gaišajā laikā, taču šoreiz taka īpaši pielāgota izziņai līdz ar krēslas iestāšanos, tādēļ lieti noderēs līdzi paņemt kārtīgi uzlādētu mobilo telefonu, kas būs nepieciešams izziņas procesā.


Attēls: Nacionālais Botāniskais dārzs

Eksperimenti, spēles un diskusijas Latvijas Universitātes Akadēmiskajā centrā

Iepazīt zinātnes dažādās šķautnes - ieraudzīt to eksperimentos un mikroskopos, sadzirdēt diskusijās, izzināt spēlēs un sajust, pašam visu izmēģinot, varēs arī Rīgā.

Brauc ar vilcienu līdz pieturai “Torņakalns” un tālāk dodies uz Latvijas Universitātes Akadēmisko centru Jelgavas ielā 1 un Jelgavas ielā 3, kur varēs:

  • uzzināt par pazemes sēņu tīklu un noskaidrot, kāpēc nezāles neiznīkst,
  • apskatīt pirmo Sarkano grāmatu,
  • iesaistīties atraktīvās un izzinošās spēlēs par redzi,
  • apskatīt un aptaustīt Latvijā atrodamās fosīlijas un izmēģināt dažādas metodes, kā meklēt derīgos izrakteņus,
  • piedalīties magnētiskā lauka mērīšanas eksperimentālos demonstrējumos,
  • pārbaudīt, kā mīksti un magnētiski materiāli mums palīdzēs nākotnē, 
  • iepazīties ar virtuālo realitāti, 3D druku, robotiku un droniem.

Plašāk par visām aktivitātēm LU Akadēmiskajā centrā lasi šeit


Attēls: researchlatvia.gov.lv

Tikšaņās ar robotu-baristu Transporta un sakaru institūtā

Ja vēlies satikt robotu-baristu, tad brauc ar vilcienu līdz pieturai “Vagonu parks” un apmeklē Transporta un sakaru institūtu Lomonosova ielā 1.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja ne vien nobaudīt robota gatavoto kafiju, bet arī doties ekskursijā uz moderni aprīkotām laboratorijām, robotikas un aviācijas centru, ieprogrammēt un izlidināt dronu un apgūt praktiskas iemaņas meistarklasēs.

Plašāk lasi šeit.

Attēls: Transporta un sakaru institūta Facebook konts

Kvesta spēle Biznesa augstskolā "Turība"

Piedalīties atraktīvā komandu spēlē jābrauc uz Biznesa augstskolu "Turība" (jāizkāpj pieturā “Biznesa Augstskola Turība”).

Šī būs lieliska iespēja kopā ar draugiem vai ģimeni mesties jautrā un izzinošā piedzīvojumā. Lai pieveiktu visus sešus TURĪBAS KVESTA uzdevumus, jāizveido komanda divu līdz četru cilvēku sastāvā. Pieteikt dalību var šeit.

Kvesta laikā varēs pārbaudīt savas zināšanas par mākslīgo intelektu, atpazīt viltus ziņas un dažādu valstu slavenākās lokācijas, radīt biznesa ideju un pārliecināt potenciālo investoru finansējuma saņemšanai, iziet tiesu zāles labirintu un iekāpt ugunsdzēsēja kurpēs.

Plašāk lasi šeit


Attēls: Biznesa augstskola Turība

Par visiem “Zinātnieku nakts 2023” pasākumiem lasi šeit


Apskatīt vilcienu kustības grafiku un iegādāties e-biļeti iespējams šeit vai "Pasažieru vilciena" mobilajā lietotnē.

Lūdzu, uzgaidiet