E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

11. novembrī atklās Jelgavas Vecpilsētas māju un Zemgales restaurācijas centru

03.11.2022.

Noslēdzoties vērienīgam restaurācijas procesam un iekārtojot ēku ekskursijai ar saistošām ekspozīcijām, valsts svētku gaidās Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pulksten 13.00 durvis vērs nams Vecpilsētas ielas kvartālā, kas ietvers gan Jelgavas Vecpilsētas māju, gan Zemgales restaurācijas centru.

Vēsture katrā no ēkas spārniem atdzīvosies savā veidā – Jelgavas Vecpilsētas māja reprezentēs pašas ēkas stāstu cauri laika griežiem, ļaujot ikvienam interesentam ekskursijā caur mūsdienu risinājumiem ienirt senās Jelgavas agrāko laiku interjera un būvniecības tendencēs, amatniecības un sadzīves niansēs, savukārt ēkas otrajā spārnā – Zemgales Restaurācijas centrs aizsāks nopietnu kultūras mantojuma atjaunošanas procesu, darbnīcās sniedzot metāla, stikla, porcelāna, keramikas, tekstila restaurācijas pakalpojumus.

Jelgavas Vecpilsētas māja ar tās ekspozīcijām būs saistošs apskates objekts ikviena vecumposma apmeklētājam – šeit izmantoti inovatīvi un interaktīvi risinājumi – videomateriāli, animētas fotogrāfijas un audiogidi, kas iedarbinās dažādas cilvēka maņas. Mājas vēstures, pārbūves un restaurācijas informācija apmeklētāju sasniegs caur ikdienas skaņām un vizuāliem sadzīves stāstiem. Gluži kā sendienu mantu glabātuvēs, kad viss vērtīgais glabājās lādēs, arī mājas ekspozīcija izvietosies zelta lādēs, kas vērs savas atvilktnes katra pārsteidzošākā veidā.

Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāls ir unikāls, jo šī ir vienīgā senās pilsētas apbūves daļa, kas netika nopostīta II Pasaules kara laikā. Kvartāla apbūve saistāma ar 18.–20. gadsimta sākumu. Te ir saglabājusies seno arhitektonisko, māksliniecisko un vēsturisko elementu izteiksmība. Jelgavas Vecpilsētas māja ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un viena no senākajām koka dzīvojamām mājām Jelgavā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Lai tā būtu pēc iespējas autentiskāka, renovācijas darba procesā ievērotas vēsturei pietuvinātas tehnoloģijas – griestos, sienās, grīdās maksimāli izmantoti esošie un atgūtie būvmateriāli, grīdu atjaunošanā – senie ķieģeļi, eksponēts būvdarbu laikā atraktais mājas pagrabs un unikālie bēniņi. Atjaunošanas rezultātā ēkā ir saglabāts ieskats par daudzveidīgajām telpu apdarēm, kas liecina par vēsturisko stilu tendenču attīstību interjerā, mājas iedzīvotāju gaumi, dzīvesveidu un materiālajām iespējām.

Savukārt Zemgales restaurācijas centrā iekārtotās restauratoru darbnīcas primāri darbosies kā meistardarbnīcas nozīmīgu priekšmetu restaurācijai, taču paredzēts arī organizēt izglītojošus pasākumus, kā arī piedāvāt iespēju interesentiem klātienē izzināt restaurācijas procesa gaitu.

Atklāšanas dienā, 11. novembrī, ekspozīcijas apmeklējums ir bez maksas.

Taču, ņemot vērā ierobežotās iespējas cilvēku skaitam, aicinājums iepriekš pieteikties ekskursijas vēlamajam laikam (pulksten 13, 15 vai 17) pa tālruni 63005407 un 25746417. Arī sestdien, 12. novembrī, interesenti aicināti izmantot gida pavadībā nodrošinātās bezmaksas ekskursijas pulksten 10, 12, 14 vai 16, iepriekš piesakot savu dalību. Visu novembri Jelgavas Vecpilsētas mājas ekspozīcijas apskatei būs pieejamas no otrdienas līdz sestdienai no pulksten 10 līdz 18, svētdienās no pulksten 11 – 17 ar ieejas maksu: pieaugušajiem – 2 euro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1,00 euro, bet ar ģimenes biļeti – 4 euro. Ekskursijas gida pavadībā var pieteikt pa tālruni 63005407 un 25746417.

Informāciju sagatavoja
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde “Jelgavas reģionālais tūrisma centrs”

 

Lūdzu, uzgaidiet