E-biļešu pārdošana šeit ir pārtraukta. Nopirktās izmanto! Jaunas pērc lietotnē Vivi Latvija vai www.vivi.lv

Jūs atrodaties šeit:

Satiec savu meistaru!

28.03.2023.

Izzini latvisko dzīvesziņu, apmeklē meistarklases un iepazīsti dažādus amatus un prasmes, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē, pasākumā "Satiec savu meistaru", kas noritēs no 31. marta līdz 2. aprīlim. Vairāk nekā 250 meistarus varēs apmeklēt visos Latvijas vēsturiskajos novados - Kurzemē, Vidzemē, Latgalē, Zemgalē un Sēlijā. Informāciju par visām norises vietām un nodarbībām var atrast šeit.

Esam apkopjoši dažus galamērķus, kuri ir ērti sasniedzami ar vilcienu. Atliek vien izvēlēties un doties pretim jaunām zināšanām, satiekot meistarus, kuri sniegs priekštatu par kādu no amatiem vai arī atgādinās par jau sen aizmirstām prasmēm un, iespējams, iedvesmos jauniem vaļaspriekiem.

Uzzini vairāk par latviešu tautastērpu un izgatavo uzkrekliņu Līvānos

Šogad notiks XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, kas iezīmēs svētku tradīcijas 150. gadskārtu. Viens no mūsu nacionālajiem simboliem, kas ir cieši saistīts ar šiem svētkiem, ir tautastērps. Noklausīties stāstu par šīm svētku drānām, kas ir ne vien mūsu kultūras identitātes vizuālā izpausme, bet ietver sevī arī gadsimtu gaitā uzkrāto tautas skaistuma izjūtu, varēsi Līvānos, Tautas lietišķās mākslas studijā "Dubna". Te 31. martā no plkst. 10.00 līdz 12.00 tautas daiļamata meistare un vairāku tautastērpu skašu laureāte Maija Kulakova stāstīs par latviešu tautastērpu (19./20. gs. mija) un ar dalībniekiem izgatavos uzkrekliņu. Plašāk par pasākumu un pieteikšanos lasi šeit.

Foto: www.manstautasterps.lv. Tautas daiļamata meistare Maija Kulakova.

Apgūsti aušanas un adīšanas iemaņas Gulbenē un Valmierā

Vai vēlies uzzināt vairāk par prasmēm, ko latvieši no sendienām līdz pat šodienai tur goda vietā? Dodies uz Gulbenes Kultūras centra lietišķās mākslas studiju "Sagša", kur 1. aprīlī no plkst. 11.00 līdz 19.00 norisināsies radošā darbnīca "Ceļā uz Dziesmusvētkiem", kurā būs iespējams iegūt priekšstatu par aušanas amata prasmēm, skatīt tautisko jostu izstādi, kā arī noaust grāmatzīmi "Svētku prieks". Pieteikšanās līdz 29. martam pa tālruni +371 28656428.


Foto: Tautas lietišķās mākslas studija ''Sagša''

Apgūt aušanas un adīšanas iemaņas varēsi arī Valmierā. 1. aprīlī no plkst. 11.00 līdz plkst. 16.00 Tautas Lietišķās mākslas studijas "Valmiera" telpās, Rūpniecības ielā 25C, praktisku nodarbību laikā ikviens varēs gan vērot, gan apgūt auduma pamatnes veidošanu jeb šķērošanu ar lāpstiņu un aušanas procesu. Tāpat varēs uzzināt vairāk par dubultcimdu un mauču adīšanu. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Ceļojums izšūšanas mākslas pasaulē Cesvainē un Saulkrastos

No 31. marta līdz 2. aprīlim Cesvainē, Veidenbauma ielā 11 izšūto gleznu galerijas saimniece Vineta Meistere dalīsies pieredzē par gleznu izšūšanu, iepazīstinās interesentus ar izšūšanas mākslu. Būs iespēja uzzināt, kā izvēlēties diegus un audumus un pašiem izšūt savu monogrammu. Dalības maksa - ziedojums. Informācija pa tālruni +371 29761510.

Ja šajās brīvdienās vēlies pavadīt laiku pie jūras, tad apsver domu apmeklēt Saulkrastus. Te varēsi ne vien izbaudīt nesteidzīgu pastaigu gar jūras krastu, bet arī apmeklēt somu rotāšanas darbnīcu krustdūrienu izšūšanas tehnikā. Meistarklase notiks 2. aprīlī no plkst.10.00 līdz 13.00 Saulkrastu sporta un ģimeņu centrā (Jauniešu mājā). Darbnīcu vadīs lietišķās mākslas studijas "Krustaines" dalībnieces. Darbnīcai var pieteikties, zvanot pa tālruni +371 29247737 (Enēri Akmentiņa).


Foto: www.visitsaulkrasti.lv

Meistarklases Siguldā

  • 31. martā no plkst. 14.00 līdz 17.00 kultūras centrā "Siguldas devons" notiks mazo gobelēnu aušanas meistarklase. Tepat 1. aprīlī no plkst. 10.00 līdz 13.00 varēs piedalīties arī celaiņu jostu darināšanas meistarklasē.
  • Savukārt pie Siguldas spieķu meistares Antras Plavgo Spieķu darbnīcā Siguldas pils kvartālā 1. aprīlī būs iespējams apgūt spieķa darīšanas prasmes. Dalības maksa - 1,50 EUR.
  • 1. un 2. aprīlī  plkst. 11.00 galerijā "Baltu rotas" varēs uzpīt savu sudraba Nameja gredzenu pieredzējuša meistara vadībā. Nepieciešama iepriekšējā pieteikšanās, zvanot pa tālruni +371 29295142.

Iemācies adīt zeķes Ogrē

Ogres novada Kultūras centra Izstāžu zālē 2. aprīlī plkst. 14.00 norisināsies diskusija "Zeķe parastā", kurā klātesošie varēs uzklausīt un dalīties ar padomiem, kā adīt zeķi, papēdi un noraukumus. Diskusiju vadīs TLMS "Saiva" vadītāja Santa Grīnberga. 


Apskatīt vilcienu kustības grafiku un iegādāties e-biļeti iespējams šeit vai "Pasažieru vilciena" mobilajā lietotnē.

Lūdzu, uzgaidiet